Wiele osób spożywało już pewnie posiłek w samolocie. Niektórym smak potrawy nie wydawał się zadowalający. Nie jest to wina firmy przygotowującej danie, a tym bardziej obsługi samolotu.
Jedzenie jest dobre, to nasze kubki smakowe wariują i nie odczuwają smaku słodkiego i słonego.
Co powoduje takie zjawisko?
W kabinie samolotu panuje bowiem inna wilgotność powietrza i ciśnienie. Im lecimy wyżej tym powietrze staje się bardziej suche. Dla porównania wilgotność zbliżona jest do wilgotności powietrza na pustyni. Zostaje zaburzony zmysł smaku i węchu. Ciśnienie w samolocie również jest inne niż na lądzie. W czasie lotu jest znacznie niższe. Zmienia się tylko podczas lądowania czy startu. Niektóre osoby mogą odczuwać suchość w ustach, ból głowy, ucha.
Wszystko to ma wpływ na smak potrawy. Gdyby ten posiłek podano nam na lądzie na pewno smakowałby całkiem inaczej.
